Onderwaterfotografie is een snel in populariteit winnende bezigheid. Geen wonder ook, want waar vroeger nog flink geïnvesteerd moest worden om wat plaatjes te kunnen schieten, tegenwoordig is met een redelijk budget al een aardig resultaat te behalen.
Toch is het bezitten van een onderwatercamera nog geen garantie op goede resultaten. De foto hiernaast is een van mijn eerste foto’s met een voor mij acceptabel resultaat. De dag voor deze foto had ik een duik gemaakt met een maximale diepte van twaalf meter in tropisch water met een uitmuntend zicht. De kleuren waren schitterend en ik maakte dan ook foto na foto. Teruggekomen in het hotel kon ik niet wachten de resutaten te bewonderen. Een enorme kater wachtte mij, want van die schitterende kleuren bleek op de foto’s niets terug te vinden.
De foto hiernaast maakte ik op een diepte van twintig meter. Ik daalde tussen twee flinke rotsen af en hing plots oog in ook met deze twee vissen. Doordat ze onder een overhangende rots hingen was het hier donker en schakelde mijn camera de flitser in. Resultaat was deze schitterende foto.
Ik voldeed – min of meer toevallig – aan twee belangrijke voorwaarden:
- Dicht bij het te fotograferen object
- Het (flits)licht voor de belichting had maar een korte afstand te overbruggen
Onderwater heb je te maken met een beperktere hoeveelheid omgevingslicht, welke bovendien door de diepte kleuren filtert. Daarnaast heeft de kwaliteit van het water invloed op de foto. Zweefdeeltjes zijn – zeker in combinatie met een flitser – op een foto terug te vinden. Via dit onderdeel van deze site hoop ik wat informatie en tips te geven, waardoor vooral de beginnende fotograaf betere foto’s kan maken.
Enkele gouden regels zijn:
- Probeer dicht bij je object te komen. Een goede regel is je afstand beperkt te houden tot maximaal een kwart van het zicht of maximaal 1.20 meter. Let hierbij echter wel op vissen niet te irriteren. Afgezien van de stress wat dit bij de vis veroorzaakt kan het ook tot gevolg hebben dat de vis je aanvalt. Een vis kan tot de aanval overgaan, omdat je zijn territorium betreedt, of simpelweg uit angst. Ook is een goede controle over je drijfvermogen hierbij erg belangrijk. Zonder een goede controle kan het voorkomen dat je onnodig schade toebrengt. Dat is geen enkele foto waard!
- Beperk de diepte en fotografeer bij voldoende omgevingslicht. Het best is te fotograferen tussen 10:00 en 14:00 (minder reflectie).
- Combineer omgevingslicht en flitser. Met een flitser zorg je niet alleen voor voldoende licht, maar breng je ook kleuren terug.
En als je dan toch gaat flitsen. Gebruik eens een diffusor. Deze worden bij bijna iedere onderwaterflitser standaard geleverd en maken het geflitste licht zachter. Witte onderdelen op de foto raken hierdoor minder snel overbelicht en schaduwen worden minder hard.